top of page

Rundveestal Mark en Ad Schepens

‘Er is net wat verder nagedacht’

Mark en Ad Schepens runnen samen Melkveehouderij Schepens aan de Ulkendonken in Maarheeze. Het bedrijf dat in 1965 in Maarheeze is gevestigd liet onlangs door Bouwbedrijf Cox in een recordtempo (slechts 3 maanden!) een duurzame rundveestal bouwen die 110 koeien en 50 stuks jongvee van alle gemakken voorziet. De twee ambitieuze boeren willen graag groeien naar 210 koeien en 140 stuks jongvee. Het bedrijf is in ieder geval klaar voor de volgende generatie!

“Ik wist zeker dat onze Mark later in mijn voetsporen zou treden als boer”, vertelt Ad Schepens trots. “Zo klein als hij was, hij kon zien aan welke boer ik mijn koeien had verkocht. Als we ooit langs een ander rundveebedrijf reden, riep hij al: “papa daar staan onze koeien!” Hij herkende ‘ons’ vee.”
Dat Ad een opvolger heeft voor zijn bedrijf is voor hem een belangrijke reden om te groeien en zich klaar te maken voor de toekomst.

Daarom heeft de familie Schepens geïnvesteerd in een duurzame stal waarbij het maximale dierenwelzijn centraal staat. Zo is er gekozen voor boxbedekking met stro, een automatisch windscherm dat anticipeert op de weersomstandigheden (zon, wind en regen) zodat er altijd een optimale temperatuur in de stal heerst. Daarnaast is er gewerkt met led lampen in de stal, die zeer energiezuinig zijn en genieten de koeien van de koeborstels. Omdat er wordt gewerkt met stro in de stal, is er niet gekozen voor een standaard mestput, maar voor een speciale W3- vloer van HCI beton. Dit zijn dichte vloeren die alleen de urine doorlaten. De speciale mestschuif houdt de vloer schoon en zorgt dat de mest naar de mestopslag wordt afgevoerd. Ook daar hebben Ad en Mark Schepens net wat verder over nagedacht. Zo wordt de urine omgezet in natuurlijke stikstof en wordt de vaste mest automatisch afgevoerd naar de veldschuur om vervolgens verkocht te worden aan akkerbouwers. Ad: “We verwachten dat dit in de toekomst geld oplevert in plaats van geld kost. Wij hebben namelijk net een ander type mest dankzij het gebruik van stro. Zo maken we van een nood een deugd.”

Optimale indeling
“We hebben in overleg met Bouwbedrijf Cox, Maarten Vogels Agri (inrichting) en Lely (automatisering) goed gekeken naar de indeling van de stal. Zo is er gekozen voor zeer grote strohokken zodat de koeien rust en ruimte hebben tijdens de kraamperiode. De droogstaande koeien hebben ook een eigen ruimte. Daarnaast is er een groot strohok voor aandachtskoeien”, vertelt Mark Schepens. Ook hebben de boeren gekozen voor een A4 melkrobot van Lely waarbij veel oog is voor arbeidsgemak en kan er op kostentechnisch vlak zeer efficiënt en duurzaam worden gewerkt.

“Hoe langer we met de melkrobot werken, hoe betere resultaten we behalen ten aanzien van de melkproductie. Ook dankzij de nieuwe stal waar de koeien veel meer licht, rust en regelmaat genieten, zien we nu al dat de productie met een kleine 20% is gestegen.” De vector van Lely is hier ook een belangrijk onderdeel van. De machine zorgt dat altijd de juiste mix en portie, afgestemd op de individuele koe of groep koeien, beschikbaar is. De koeien weten waar ze aan toe zijn en hebben minder stress. Mark: “De vector vult alleen bij als het ook echt nodig is. Wat daarnaast handig is, is dat ik via bluetooth op mijn smartphone de machine kan aansturen.” Gemak dient dan ook de boer in deze stal.

Strakke planning, prachtig resultaat
“We hebben voor Bouwbedrijf Cox gekozen omdat ze degelijk en betrouwbaar zijn, ze denken met je mee”, vertelt Ad. “Er is net wat verder nagedacht, ook op het gebied van technische oplossingen.” Zo moesten er in de stal meerdere kolommen worden geplaatst. Bouwbedrijf Cox heeft hiervoor een constructie bedacht die zeer licht is, waardoor minder staal is gebruikt. Andere voorbeelden zijn de rubbers bij de roosters waardoor minder slijtage is.” “Het personeel was zeer betrokken”, vult Mark aan. “Alles was daarnaast strak gepland. Op 17 september zijn we begonnen met de bouw en op 16 december stond de stal. We zijn trots op het eindresultaat en krijgen veel complimenten.”

Bekijk ook de speciale video die gemaakt is van de stal op ons Youtube kanaal: youtube.com/bouwbedrijfcox
Lees meer op Facebook.com/bouwbedrijfcox of Facebook.com/melkveebedrijfschepens

Bekijk foto's en video's

bottom of page